MENEMEN KABAK TADI VERDİ. | Akçakoca Ses | Akçakoca'nın En Büyük Haber PortalıAkçakoca Ses | Akçakoca'nın En Büyük Haber Portalı

SON DAKİKA

MENEMEN KABAK TADI VERDİ.

Bu haber 01 Şubat 2019 - 20:25 'de eklendi ve 832 kez görüntülendi.


 

Ülkemizde son yıllarda gıda fiyatları sürekli artmakta,insanlarımız sürekli gıda enflasyonundan şikayet etmektedir .

İyi ama neden fiyatlar bu kadar hızlı artıyor ?

Neden Antalya’nın her hangi bir ilçesinde doğal afet mahsule zarar verince tüm ülkemizdeki domates, biber fiyatları artıyor.?

Bir Ziraat mühendisi olarak Antalya ve etrafının iklimsel veriler olarak sebze üretimine, örtüaltı tarıma, dünyadaki en elverişli yerlerden olduğunu biliyorum. Güneşli gün sayısı, toprak özellikleri, mevsimlerin sıcaklık değerleri ve daha bir çok nedenden hiç bir bölgemizde Antalya ve civarındaki kadar verimli ve uzun dönem sebze üretmemiz mümkün değil.

O zaman Antalya ve civarı üretecek yaklaşık 70 ilimizde yaşayan insanımız asker yolu bekler gibi sebze kamyonumu bekleyecek?

Domates, Biber bin km yol yapıyor bizim tavada menemen olabilmek için ?

Antalya’daki çiftçi üretecek, toptancıya satacak, toptancı nakliye ile hale götürecek daha büyük esnafa satacak,halden başka biri alacak yaşadığımız yere nakledecek, o esnaf bizim esnafa satacak, ve nihayet biz alacağız?

Kışın Antalya’nın sebzesini yesek de bahar var yaz var diyeceğim ama öylede olmuyor, Bahar geliyor, yaz geliyor değişen bir şey olmuyor.

İlçe pazarlarına bakın tüm köyler ilçeye iniyor. Yanlış anlamayın ürettiğini satmak için değil sebze meyvesini almak için.

Tüm köylerimizde yaz kış köyde oturanların sebze meyve ihtiyaçlarını karşılamak için manav kamyonetleri dolanıyor.

Bir çizgiyi kısaltmanın yolu yanına daha uzununu çizmek olmalıdır.
Yapılan bir işi beğenmiyorsan kötülemenin anlamı yok, daha iyisini sen yaparsın .

Bu bahar bir değişiklik yapabilsek, kırsalda oturan insanlarımız imkanı ve yeri ölçüsünde sebze bahçeleri yapsalar ne güzel olurdu.

Köylerimizde her evin yanında illaki 400-500 m2 sebze ekilebilecek yer vardır. Güzel bakım ve çapalama ile 1 dekar alanda 3-4 ton sebze üretilebilir.

100 m2 yerde 100 cm sıra arası 50 cm sıra üzeri aralıkla dikim yapsak 200 sebze fidesi dikmiş oluruz. Hiç beceremez, bakamazsak birer kg ürün alsak 200 kg ürün alırız, evimizin ihtiyacı çıkar.

Daha fazla yeri olup ticari üretim yapayım diyen her vatandaşımız tarım müdürlüklerinden teknik destek alabilirler.

Büyük bir miras kalmamışsa Çalışmadan, Üretmeden rahat yaşamanın ” HELAL ” bir yolu yok.

Çalışalım, üretelim rahat yaşayalım.

CENK DOĞANcenkdogan@akcakocases.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
UA-138704767-1