HAYVANCILIK İHTİSAS OSB GEREKLİMİDİR? | Akçakoca Ses | Akçakoca'nın En Büyük Haber PortalıAkçakoca Ses | Akçakoca'nın En Büyük Haber Portalı

SON DAKİKA

HAYVANCILIK İHTİSAS OSB GEREKLİMİDİR?

Bu haber 25 Şubat 2019 - 18:16 'de eklendi ve 977 kez görüntülendi.


 

Özellikle nakliye giderleri başta olmak üzere üretim giderlerinin sürekli artması ve insanlarımızın kırsaldan hızlı göçü köylerimizdeki hayvancılığı zati ihtiyaçların karşılanması amacı ile  yapılması noktasına getirmektedir.

Kırsalda yaşayan insanlarımız hayvancılığı Kurbanlık hayvanını beslemek, evinin ihtiyaçlarını karşılamak için yapar hale gelirken, ticari bir faaliyet olarak gören köylü sayısı her geçen gün azalmaktadır.

Bugün itibarı ile 17,5 milyon büyükbaş, 47,5 milyon küçükbaş hayvanımız bulunmakta olup mevcudiyetimiz 10 yıl öncesine göre % 50 artmış durumdadır.

Ülkemizde ki hayvan sayısının artması kırmızı et üretimini  ise  aynı oranda artırmamaktadır.

Üretimdeki artış,  artan nüfusun  kırmızı et ihtiyacını karşılamakta  yeterli olmamakta bu durum ithalatın önünü açmaktadır.

Ülkemizde hayvancılık işletmelerimizin ana sorunlarını incelersek :

✔Düşük verimli yerli ırkların mevcudu.

✔İşletme büyüklüklerinin yeterli olmaması.

✔Uygun teknoloji ve yeterli hijyene sahip olmayan işletme sayımızın fazlalığı.

✔Yem fiyatları ile ürün fiyatları arasındaki dengesizlik.

✔Hayvan hastalıkları ile mücadelenin istenilen düzeye gelmemesi.

✔Pazarlama zincirinin uzunluğu ve örgütlenmenin yetersiz oluşu.

✔ Güvenlik problemleri.

Ülkemizde et üretiminin istenilen düzeyde artması bu sorunların çözümü ile mümkün olacaktır.

Bu sorunların çözümüne katkı sağlayacak üretim modellerinden biri de hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgeleri olmaktadır.

Tarım dışı alanların hayvancılık yatırımlarına ayrılması ve gerekli alt yapının sağlanması ile güvenlik, nakliye masrafları, teknolojik problemler, hastalıklarla mücadele ve bir çok problemin çözümünde kolaylık sağlanmaktadır.

Bir arada bulunan modern işletme sayısının artması ile girdilerin maliyeti azalmakta, hizmet sektörlerinin ulaşımını kolaylaştırmaktadır.

Örneğin alt yapı ve üst yapı çalışmaları tamamlanmış bir bölgede 50 işletmenin her 18 ayda 5.000 büyükbaş hayvanı kasaplık hale getirip kesim yaptırdığını düşünelim ;

Bu bölgede mezbahane olmaması, yem fabrikası kurulmaması veya yem fabrikalarının satış şubelerinin açılmaması, Veteriner hekim yazıhanelerinin olmaması, Hayvancılık konusunda yeni gelişmeler ile ilgili şirketlerin bu bölgeye senede 1-2 defa uğramaması mümkünmüdür?.

Bu bölgede hayvancılık yapan işletmelerin her yönden avantajlı olacağı aşikardır.

Garibim İrfan yapmış Uğurluya 100 başlık besi çiftliğini; hayvanların yemi samanı bitiyor getirtmesi dert, hayvan hastalanıyor veterinerin oraya gelmesi dert, hanımı hastalansa hayvanlara bakacak birini bulup yarım gün hastaneye gitmesi dert.

Hayvancılık sektörümüzün gelişebilmesi, istenilen et üretiminin yakalanabilmesi için yukarıda anlattığımız nedenlerle

-Tarım da kullanılmayan alanların tespit edilerek hayvancılık ihtisas organize bölgeleri kurulması,

-Kurulan bölgelerin alt yapı ve üst yapı hizmetlerinin ivedilikle tamamlanması,

-Hayvancılık yatırımı yapmak isteyen vatandaşlarımızın bu bölgeye yönlendirilmesi gerekmektedir.

Hayırlı ve bol kazançlar.

CENK DOĞANcenkdogan@akcakocases.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
UA-138704767-1