İŞ İŞTEN GEÇMEDEN TOPLU MÜCADELE ŞART | Akçakoca Ses | Akçakoca'nın En Büyük Haber PortalıAkçakoca Ses | Akçakoca'nın En Büyük Haber Portalı

SON DAKİKA

İŞ İŞTEN GEÇMEDEN TOPLU MÜCADELE ŞART

Bu haber 06 Eylül 2018 - 21:43 'de eklendi ve 1.688 kez görüntülendi.


Amerikan beyaz kelebeği iki yılda göz göre göre geldi ve neredeyse tüm köylerimize dağıldı. Özellikle Melenağzı, Kalkın köylerimizde hasat sonrasına denk gelen 2.döl larva zararı dayanılmaz boyutlara dayandı.

Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir. Melenağzı köyündeki zarar geçen seneden belli idi aslında. Gazetemizde tarımsal konularda yazı yazan köşe yazarımız Cenk DOĞAN bir yıldır yazılarında, Sosyal medya paylaşımlarında tehlikeyi anlatmaya çalıştı.

Peki nasıl mücadele edilecek?

Tek başına ilaçlama çözüm mü? Hayır

Tek başına ilaçlama çözüm değilse kimin nasıl müdahale etmesi gerekiyor?

ZİRAİ KARANTİNA YÖNETMELİĞİ MADDE 20 :

Bakanlık

  1. f) Yeni görülen veya memleket dâhilinde mevcut olup da temiz bölgelere bulaşması muhtemel bulunan zararlı organizmaları derhal yerinde bastırabilir.
  2. g) Zararlı organizmalar ile bulaşık olan yahut bulaşık olduğundan şüphe edilen bitkileri uygun gördüğü şekilde fenni temizliğe tabi tutabilir veya tutturabilir.
  3. i) Zararlı organizmaların bulaşmasını veya yayılmasını önlemek yahut zararlarını sınırlandırmak veya mücadeleden doğabilecek zararların önüne geçmek üzere gerekli göreceği tedbirleri alabilir veya aldırabilir.

Bir zararlının yayılması ve top yekün mücadele edilmesi gereken durumda Zirai karantina yönetmeliğinin 20.maddesine göre yapılması gerekenler:

1-Amerikan beyaz kelebeği larvalarının zarar eşiği yüksek olarak bulunduğu köyler, mevkiler ve bahçeler ivedilikle tespit edilip, tutanak altına alınmalıdır.

2- Zirai mücadele yönetmeliği kapsamında köyler ve köylerdeki mevkilerde ilaçlama yapılacak tarihler belirlenip ilan edilmelidir.

3-Belirlenen tarihlerde bahçe sahiplerince yapılacak ilaçlama Bakanlık görevlileri ve muhtarın da olacağı komisyonca kontrol edilmelidir.

4- Kurulacak komisyonca Özel sektörden İlaçlama ekipleri hizmet alımı yapılmalıdır.

5-Belirlenen tarihlerde ilaçlama yapılmayan bahçelerde, ilaçlama yapılmadığına dair tutanak tutulmalıdır.

6-İlaçlama yapılmayan bahçelerde ilaçlama ; hizmet alımı yapılan firmalara yaptırılmalı , Firmaca İlaçlama yapılan alanlar, bahçe sahibi ve bahçe büyüklükleri esas alınarak Komisyonca tutanak altına alınmalıdır.

7-İlaçlamanın özel sektöre yaptırıldığı bahçelerin ilaçlama ücretlerinin bahçe sahiplerince firma hesabına yatırılması sağlanmalıdır.

Edindiğimiz bilgilere göre bir kelebeğin milyonlarca yeni yavru yaptığı ve en etkin mücadelenin yumurtlama dönemi mayıs ayı olduğu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü  üreme dönemi 2019 mayıs ayında toplu mücadele için çalışmalarını başlatmış.

Mücadelenin en önemli aktörü ise üretici. Toprağa ve diğer canlılara zarar veren doğanın dengesini bozan zararlı kimyasalları ve en önemlisi ot ilacı denen zehiri atmaması. Uzmanlar bunların zararlıları yiyerek beslenen diğer türleri yok ettiğini vurguluyorlar.

ÖZDAL ALASoazdl@hotmail.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
UA-138704767-1