FINDIK STRATEJİK ÜRÜN MÜ? | Akçakoca Ses | Akçakoca'nın En Büyük Haber PortalıAkçakoca Ses | Akçakoca'nın En Büyük Haber Portalı

SON DAKİKA

FINDIK STRATEJİK ÜRÜN MÜ?

Bu haber 19 Eylül 2018 - 9:25 'de eklendi ve 1.823 kez görüntülendi.


 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), ‘2018 Fındık Raporu ” yayınladı.
Rapora göre Ülkemizde fındık üretimi
-dünya üretimindeki pay olarak, -ihracat edilen tarım ürünleri içerisindeki pay olarak, ve
-dönüme verim olarak her geçen yıl düşmektedir.

Nasıl olur diyorsanız :

-Türkiye 2002 yılında dünyadaki fındık üretiminin yüzde 72 sini gerçekleştirirken 2017 yılında ise dünya fındık üretiminin yüzde 56 sını gerçekleştirmiştir.

-Geçen yıl toplam tarım ürünleri ihracatımız 21,235 Milyar $ tutarında olup bunun 1,868.Milyar $ ı fındık ihracatı olarak gerçekleşmiştir. İhraç edilen tarım ürünleri arasında fındık ihracatının payı %8 lere kadar gerilemiş durumdadır.( Aslında ihraç edilen fındık miktarı her yıl aynı diğer ürünlerin ihracatı artıkca fındığın oranı azalıyor)

-1990 yılında 560 bin hektar alanda 600 bin ton fındık üretimi yapıldığı belirtilen raporda, 2018 yılında 705 bin hektar alanda 550 bin ton fındık üretimi olduğuna dikkat çekildi. Raporda, son 28 yılda fındıkta ekim alanı 145 bin hektar artmasına rağmen üretimin azaldığı belirtildi.
Fındık bitkisinin periyodisite göstermesinden dolayı veriminin yıllara göre farklılık göstermesi normal olsada son 15 yılda üretim alanının 145 bin dönüm artmasına rağmen üretimin 550-600bin ton bandında kalması verimin her yıl azaldığını ortaya koymaktadır.

Peki dünya bilimde teknolojide ilerlerken bizdeki bu verim düşüşünün sebepleri nelerdir?

Fındık dikimine ve üretimine izin verilen 14 Karadeniz bölgesi ilimizin tamamında Tarım Orman Bakanlığımız teşkilatı, Ziraat odaları ve Fiskobirlik şubeleri bulunmakta bu kurumlarda görevli en az 1500 Ziraat mühendisi çalışmaktadır.
Bu mühendisler büroda, bahçede, toplantıda Üreticilerimize fındık tarımı ile ilgili bilgiler aktarmakta, yapılması gerekenleri söylemekte, verimin artması, daha randımanlı fındık üretimi için çabalamaktadır.

Üreticilerimiz fındığın para etmemesinden ve fındık fiyatlarının düşüklüğünden yakınmakta ( haklı olarak) , daha kaliteli ve verimli ürün almak için masraf etmesi gerektiğini, yapılacak masrafın kurtarmadığını, başkalarının fındık üzerinden daha fazla para kazanmaları için çabalamaktan yorulduklarını söylemektedirler.
Örnek : Amerikan beyaz kelebeği

Böylece diğer ülkelerde fındık üretimi her yıl artarken bizde azalmaktadır. Dünya fındık üretiminin %85 ini gerçekleştirirken biz fındık bahçelerinden uzaklaştıkça bu oran %56 ya kadar düşmüştür.

Bu oran % 20-25 lere düştüğü zaman ne olacak???
-Alıcı daha seçici olacak.
-Kalite ön plana çıkacak, malı olan değil malı daha iyi olan satacak.
-İhracatta kriterler, asgari koşullar gelecek.

Biz şu hali ile baş edemiyoruz o zaman ne yapacağız?
Daha kaliteli, randımanlı fındık üretebilmek için çabalayacağız yada teslim olacağız.

Hayırlısı olsun diyerek bu yazımızı da sonlandıralım.
Kalın Sağlıcakla….

CENK DOĞANcenkdogan@akcakocases.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
UA-138704767-1