Fındık Fiyatında İstikrar Nasıl Sağlanır? | Akçakoca Ses | Akçakoca'nın En Büyük Haber PortalıAkçakoca Ses | Akçakoca'nın En Büyük Haber Portalı

SON DAKİKA

 Fındık Fiyatında İstikrar Nasıl Sağlanır?

Bu haber 06 Eylül 2018 - 22:39 'de eklendi ve 1.264 kez görüntülendi.


Brezilya’da kahve, Amerika’da badem, Malezya’da da palm yağı gibi dünyada tekel olan ürünler serbest piyasaya terk edilmemektedir.

Brezilya kahve fiyatlarında arz-talep dengesi kurabilmek için kahve üretiminin çok olduğu yıllarda ürünün bir kısmının parasını ödeyip dengeyi korumak için yakmaktadır.

Devlet bir şekilde fındık üreticisinin yanında olmadığı zaman alıcı 2-3 firmanın ekonomik gücü karşısında satıcı olan 300.000 gariban üreticinin birlikte hareket edebilmesi imkansızdır.

Peki gelişmiş ülkelerde tarımsal ürünlerde pazarlama sistemi nasıl ve fiyat nasıl belirleniyor?

İncelediğimiz zaman ileri düzeydeki ülkelerde devlet sadece fiyatları takip etmekte, fiyat serbest piyasa koşullarında oluşmaktadır.

Bizimle aralarındaki fark şudur ki o ülkelerde üreticiler bir araya gelmişler ve tarımsal üretim ve satış kooperatifleri ile birlikte hareket etmenin faydalarını ve menfaatlerini görmüşlerdir.
Devletinin uzman personellerince denetlenen ve yönlendirilen bu kooperatifler üyelerinin zarar etmemesi, ürününden daha fazla kar edebilmesi için her türlü tedbiri almaktadırlar.

Almanya-Avusturya sınırındaki Akçakoca büyüklüğündeki Ulm şehrinde tarımsal satış konusunda 7 farklı üründe 7 ayrı Satış Kooperatifi olduğunu gördüğüm zaman şaşkınlığım hala aklımdadır.
Bizimde üretici olarak bir araya gelmemiz, ekonomik olarak birbirimize destek olmamız ve ürünümüzü birlikte satmamız zaruri hale gelmiştir.

Bunu yapamadığımız sürece alıcının vereceği fiyata razı olmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yoktur.

Birlikte hareket etmekle beraber
İstikrarlı fiyat için fındık geliri ile geçinen üreticilerimizin bireysel tedbirler alması da şarttır:
1-Üreticilerimiz hasattan önce paraya ihtiyacım var diye Açığa satış yapmamalı, ayağını yorganına göre uzatmalıdır.
2-Üreticilerimiz Satış yapmasa bile fındık tüccarlarından veya kırma fabrikalarından borç, avans vs. alıp daha olmamış fındığını bağlamamalıdır.
3- Üreticilerimiz hasattan sonra çeşitli endişeler ile fındığını esnafa emanete vermemelidir.
4-Üreticilerimiz yıl boyunca. fındık ocaklarının ihtiyacını tespit edip bahçelerinin bakımını iyi yapmalıdır ki fındığı kaliteli ve randımanlı olsun, Alıcı karşısında eli güçlü olsun.
5-Üreticilerimiz Bahçe bakımlarında İşçilik maliyetlerini düşürmeli, gider masraflarını azaltacak tedbirleri almalıdır.
Kazancınız bol olsun….

CENK DOĞANcenkdogan@akcakocases.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
UA-138704767-1